Skip to content
Etusivu » Painopalvelut » Usein kysyttyä

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Paperin valinta

Paperi vaikuttaa painotuotteen ulkoasuun, luettavuuteen, kuvien toistoon, jälkikäsittelymahdollisuuksiin, painotuotteen elinkaareen ja tietysti hintaan. Pienissä painoksissa (esim. 100-1000 kpl) paperin vaikutus kustannuksiin on pääsääntöisesti vähäinen ja suurissa taas merkittävä. Painosmäärän ollessa esim. 10 000 kpl paperivalinnalla voi vaikuttaa merkittävästi kustannuksiin. Pienissä painoksissa on taas hyvä harkita, kannattaako tinkiä edustavuudesta pienen säästön vuoksi.

Voinko saada paperimalleja hypisteltäväksi, koska nämä nimet ja grammat ei kerro minulle mitään?

Kyllä. Asiakaspalvelumme järjestää paperimalleja. Voimme lähettää tuotekuvastomme, jonka mukana on paperimalleja ja toimistoiltamme löytyy laajavalikoima paperinäytteitä. Ota yhteys myyjään, niin apu järjestyy varmasti.

Mitä tarkoittaa paperin grammamäärä? Entä mitä missäkin tarkoituksessa tulisi käyttää?

Papereiden ja kartonkien vahvuus ilmaistaan materiaalin painona neliömetriä kohti. Esimerkiksi neliömetri kopiopaperia painaa n. 80g. Paperin valintaa ohjaa haluttu vaikutelma. Eli haluttu lopputulos, fiilis, miltä tuote tuntuu, ratkaisee laitetaanko päällystämätöntä, kevyesti päällystettyä vai vahvasti päällystettyä "taidepainopaperia".

Tässä muutamia suuntaa antavia ohjeita (paino m2) eri vahvuisten papereiden käytöstä tyypillisissä painotuotteissa. Esitteissä, vuosikertomuksissa ja asiakaslehdissä kannet ja sisus painetaan useinmiten eri papereille.

Asiakaslehdet 115–150g
Esitteet 130–200g

Folderit (kansiot) 250–300g

Flyerit 90–170g

Julisteet 150g – 170g

Kirjelomake 80–100g
Käynti- ja kutsukortit 250–300g
Suurkuvatulosteet 150g - 220g
Suoramarkkinointikirjeet 80–130g
Vuosikertomukset 115–250g

Miksi vihkonidotun lehden tarjouksessa sivumäärät menee 4 sivun portaissa?

Vihkonidotuttujen (stiftattujen) töiden sivumäärä on 4:llä jaollinen, koska painoarkit taitetaan keskeltä kahtia ja nidotaan taitoksesta. Esimerkiksi 12 sivuinen A4 vihko muodostuu 3:sta A3 arkista, jotka taitetaan ja nidotaan keskeltä.

Olen tehnyt powerpointilla esitteeni. Pystyttekö painamaan siitä?

Me pystymme tekemään painotyöt ihan mistä tahansa tiedostosta. Toki on muutamia teknisiä seikkoja jotka vaikuttavat lopputulokseen, mutta me tarkastamme aina asiakkaan toimittaman aineiston teknisen puolen ja keskustelemme siitä tarvittaessa asiakkaan kanssa sekä muokkaamme aineiston painokuntoon. Voit jättää tekniset murheet meille!

Tekstinkäsittely- ja esitysgrafiikkaohjelmilla (esim. Word, Excel, Power-Point) tehdyt aineistot eivät suoraan sovellu tuotantoon, vaan ne vaativat aina muokkaamista. Näiden ohjelmien väriavaruus on aina RGB, riippumatta siitä missä väriavaruudessa on sivulle sijoitettu kuva tai vektorielementti. Muokkaamme painokelpoisen mistä tahansa ja siitä sovitaan aina tapauskohtaisesti.

Mitä tarkoittaa leikkausvarat?

Kirjapainoissa kaikki painotyöt painetaan loppukokoa isommalle paperiarkille ja yhdelle arkille asemoidaan aina useampia sivuja. Tuotteet leikataan koneellisesti lopulliseen kokoon painamisen jälkeen. Leikattaessa korkeita pinoja on leikkauksessa luonnollisesti hieman toleranssia. Jos painotuotteessa kuvat väripinnat (grafiikka, tekstit, kuvat) menevät leikkausrajaan eli paperin reunaan asti, täytyy painoaineistossa olla leikkausvarat, vähintään 2mm (suositus 3mm) joka suuntaan. Leikkausvaroja eli ylityksiä ei tarvitse olla, jos aineistossa on reilut "margiaalit" kuten Office-ohjelmilla (esim. Word:illa) tehdyissä dokumenteissa yleensä on.