Hämmentääkö ihmeelliset lyhenteet ja yleinen markkinointijargonia? Saavatko kummallisia sanoja ja anglismeja täyteen viljellyt tekstit pääsi pyörälle?
Ei hätää – Me keräsimme digitaalisen markkinoinnin sanastoa ymmärrettävään muotoon. Saa luntata!
A/B-testaus – Metodi, jossa mainostat samanaikaisesti samalle laskeutumissivulle kahdella eri sisällöllä tai kohderyhmällä. Algoritmit antavat sinulle kampanjan aikana ja sen jälkeen dataa siitä, kumpi mainoksista suoriutui paremmin. Myös hakukoneoptimoinnissa ja verkkosivuilla voidaan harjoittaa A/B-testausta, esimerkiksi määrittämällä jonkin napin väri tai toimintakehoitteen erilaiseksi toiseen versioon.
Analytiikka – Esimerkiksi Google Analytics verkkosivuanalytiikkaa varten. Google Analyticsillä voidaan seurata esimerkiksi mainonnan onnistumista tai verkkosivun kävijöiden käyttäytymistä sivulla.
Avainsana (Hakukoneoptimointi) – Asetat sivustosi eri sivuille eri avainsanoja. Näiden sanojen perusteella Google ja ihmiset ymmärtävät, mitä sivustosi pitää sisällään.
Avainsana (Hakukonemainonta) – Sana, jonka perusteella hakukone, esimerkiksi Google, näyttää mainoksiasi.
Bounce Rate (verkkosivuilla) – Osuus verkkosivusi vierailijoista, jotka poistuvat sivulta vierailematta muilla sivuilla.
B2B, Business-To-Business – Tällä kuvataan yrityksiä, jotka suuntaavat palvelunsa tai tuotteensa toisille yrityksille.
B2C, Business-To-Consumer – Tällä kuvataan yrityksiä, jotka suuntaavat palvelunsa tai tuotteensa kuluttajille.
CPC – Cost-Per-Click, hinta yhdelle klikkaukselle, klikkauksen hinta. Klikkimainonnan termi, jolla tarkoitetaan hintaa, joka muodostuu mainosten klikkausten perusteella.
CPM – Cost-Per-Mille, Hinta tuhannelle näyttökerralle. Käytetään klikkimainonnassa.
CTA – Call-To-Action, toimintakehote. Tekstilinkki, kuva, tai “nappi” verkkosivuillasi, joka kehottaa asiakasta toimimaan. Tilaa nyt! Osta heti! Ota yhteyttä!
CTR – Click-Through-Rate, klikkausprosentti. Osuus mainoksesi näkijöistä, jotka klikkasivat mainostasi.
Engagement rate, sitoutumisprosentti – Sosiaalisessa mediassa osuus, joka osoittaa sen kuinka monta prosenttia julkaisun näkijöistä suoritti jonkin toiminnon. (Tykkäys, kommentti, jako, jne.)
Hakusana, hakulauseke – Sana tai lauseke, jolla kuluttaja/asiakas hakee tietoa internetin hakukoneista, kuten Googlesta, Bingistä tai (harvemmin) Yahoo!sta.
Inbound-markkinointi – Tällä tarkoitetaan markkinointia, jolla pyritään auttamaan asiakasta sisällöin, joiden luokse asiakas itse ohjautuu.
KPI – Key Performance Indicator, avainlukumittari. Tämä voi olla vaikkapa Facebookissa seuraajien määrä, tai verkkosivujen Bounce Rate. Näitä tarkastelemalla seurataan, kuinka tavoitteiden saavuttaminen onnistuu.
Konversio – Toiminto, johon halutaan ohjata asiakasta. Esimerkiksi verkkosivuilla uutiskirjeen tilaus tai yhteydenottolomakkeen täyttö.
Konversio-optimointi – Konversio-optimoinnilla tarkoitetaan esimerkiksi laskeutumissivulle tehtäviä toimenpiteitä joilla pyritään parantamaan, helpottamaan ja tehostamaan asiakkaan konvertoitumista.
Konversiopolku – Polku, jota pitkin asiakas kulkee kohti konversiota. Konversiopolku voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:
Klikkaa mainosta – Saapuu laskeutumissivulle – Lähettää lomakkeen – Saa automatisoidun sähköpostin – Saa yhteydenoton
Konversioprosentti – Osoittaa sen, kuinka monta prosenttia esimerkiksi verkkosivuvierailijoistasi suorittaa halutun toiminnon, eli konversion.
Landing page – Laskeutumissivu. Sivu, jolle asiakas päätyy klikattuaan mainostasi. Laskeutumissivut kannattaa suunnitella niin, että asiakkaan on mahdollisimman helppo suorittaa konversio.
Liidi – Potentiaalinen ostava asiakas, esimerkiksi yhteydenottopyynnön lähettänyt henkilö tai markkinointikampanjan aikana saatu yhteystieto. Henkilö, joka on osoittanut mielenkiintonsa tuotettasi, palveluasi, tai yritystäsi kohtaan jossain muodossa.
Long Tail Keyword – Pitkän hännän avainsana. Erittäin tarkasti määritelty avainlauseke, esimerkiksi “Digitaalinen markkinointi B2B-yrityksille” tai “Matkustaminen Kanarialle kesäkuussa”
Orgaaninen liikenne – Orgaaninen liikenne verkkosivuilla on liikennettä, josta ei ole maksettu tai joka ei ole tullut linkitysten kautta. Orgaanista liikennettä voidaan saavuttaa mm. hakukoneoptimoinnilla ja laadukkaan, kohderyhmää kiinnostavan sisällön tuottamisella.
Ostajapersoona – Tyypillisimmän tai haluttavimman asiakkaan kuvitteellinen arkkityyppi, jota varten jokainen markkinointitoimi optimoidaan. Ostajapersoonassa on hyvä käydä ilmi arkkityypin demografiset tiedot, ostokäyttäytyminen, sekä esimerkiksi ostajapersoonan tyypillinen työpäivä ja ongelmat ja kipupisteet.
Ostopolku – Kuvaus ostajan matkasta brändistä tietämättömästä henkilöstä kohti ostopäätöksen tekemistä.
PPC – Pay-Per-Click, Klikkimainonta. Mainontaa, jossa maksat pelkästään mainosten klikkauksesta, et mainoksen näyttämisestä. Klikkimainonta voi harjoittaa muun muassa Googlessa, Twitterissä ja LinkedInissä.
Remarketing – Uudelleenmarkkinointi. Tällä kutsutaan markkinointia, jossa mainostat uudelleen jo verkkosivuillasi vierailleelle asiakkaalle. Verkkosivukävijöitä seurataan verkkosivuille asetettavalla koodinpätkällä.
SEM – Search Engine Marketing, Hakukonemarkkinointi. Esimerkiksi Googlessa tapahtuvaa mainontaa. Mainoksillesi asetetaan avainsanat, ja kun ko. avainsanat esiintyvät asiakkaan tekemässä Google-haussa, mainoksesi esiintyy ns. orgaanisten hakutulosten yläpuolella.
SEO – Search Engine Optimization – Hakukoneoptimointi. Tällä tarkoitetaan toimintoja, joilla parannetaan sivustosi löydettävyyttä ja näkyvyyttä verkosta.
SERP – Search Engine Result Page – Hakutulossivu. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi Googlessa hakutulosten sivua, joka esiintyy asiakkaan tehdessä haun.
Sisältömarkkinointi – Sisältömarkkinointi on markkinointia, jossa yrityksesi tarjoaa kohderyhmiäsi hyödyttävää sisältöä digitaalisissa kanavissa – somessa, verkkosivuilla, uutiskirjeinä – liidejä kerryttäen.
Sivuston sisäinen optimointi – Käsittää hakukoneoptimoinnissa esim. sisäisen linkityksen. Kirjaimellisesti kaikki optimointi, joka tehdään verkkosivujen sisällä.
Sivuston ulkoinen optimointi – Käsittää hakukoneoptimoinnissa mm. ulkoiset linkitykset, joita ovat siis muilta verkkosivuilta verkkosivuillesi ohjaavat linkit.
Tekninen optimointi – Tekninen optimointi käsittää mm. sivuston nopeuteen ja käyttöliittymään liittyviä teknisiä asioita. Sivuston kokonaistoimivuutta siis parannetaan teknisellä optimoinnilla.
UI Design, User Interface Design, Käyttöliittymäsuunnittelu – Käyttöliittymäsuunnittelu käsittää sen, miltä tuotteesi tai palvelusi verkkosivuilla visuaalisesti näyttää. UI:n tehtävä on tehdä käyttöliittymästä mahdollisimman selkeä ja helppo asiakkaalle käyttää.
Uniikki kävijä – Tällä tarkoitetaan verkkosivuillasi useammin kuin kerran tietyn aikavälin sisällä vieraillutta kävijää.
UX Design, User Experience Design, Käyttökokemussuunnittelu – Tällä tarkoitetaan verkkosivujen asiakaskokemusta. Verkkosivujesi tulisi olla suunniteltu asiakas edellä, ajatellen asiakkaalle parhaita vaihtoehtoja. Verkkosivujen nopeus, navigaatio ja käyttöliittymän selkeys ovat esimerkkejä käyttökokemussuunnittelussa huomioon otettavista asioista.
WOM, Word-Of-Mouth – Tällä tarkoitetaan tiedon kulkua ihmiseltä ihmiselle. Markkinoinnissa tällä tarkoitetaan sitä, kun asiakas on käyttänyt hyvää palveluasi tai tuotettasi ja kertoo siitä myös tuttavilleen tai läheisilleen.
XML-sivukartta – Tiedosto, johon on merkitty sivustosi kannalta merkittävimmät alasivut. Tiedosto lisätään Googlen Search Consoleen, ja Google indeksoi eli lisää verkkosivusi hakemistoonsa.